599

Συνταγές

33295

Προβολές

8422

Επισκέψεις (28.08.2015 - 28.09.2015)

Rss feed

Γαλοπούλα με γέμιση

προβολές
Μερίδες:
10
Xρόνος προετοιμασίας:
90' λεπτά
Xρόνος ψησίματος:
410' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας:
Μέτρια

Για τη γαλοπούλα

  • 1 γαλοπούλα 4 – 5 κιλά
  • ¼ κούπας χυμό λεμονιού
  • ½ κούπας χυμό πορτοκαλιού
  • ½ κούπας μαργαρίνη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη γέμιση

  • 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • ¼ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • ¼ κιλό χοιρινό κιμά
  • ¼ κούπας κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 ½ κούπας ρύζι Καρολίνα
  • 200 γρ. κάστανα
  • ¼ κούπας κουκουνάρια
  • 2 κουταλιές κονιάκ (προαιρετικά)
  • 1 κούπα ζωμό κότας ή κρέατος
  • 2 ½ κούπες νερό
  • κανέλα (προαιρετικά)

Για τις πατάτες

  • 7 πατάτες
  • λάδι
  • 1 λεμόνι
  • 1 ζωμό χορταρικών
  • μουστάρδα
  • 1 λιωμένο σκόρδο
  • ρίγανη
print
Αφαιρέστε από τη γαλοπούλα τα εντόσθια και πλύνετέ την καλά μέσα έξω.

Λιώστε τη μαργαρίνη και ανακατέψτε την με το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού.

Αλείψτε και τρίψτε την γαλοπούλα με λίγο από το παραπάνω μίγμα.

Πασπαλίστε την κοιλιά και το άνοιγμα του στήθους με αλάτι και πιπέρι.

Βάλτε την γαλοπούλα μέσα σε ταψί με το στήθος προς τα πάνω. Ρίξτε στο ταψί λίγο νερό και προσέξτε να μην μείνει χωρίς νερό η γαλοπούλα όσο ψήνεται.

Σκεπάστε την γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο έτσι ώστε να καλύπτονται το στήθος και τα μπούτια της γαλοπούλας και να μένουν ξεσκέπαστα τα πλευρά της.

Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160Ο C. Η διάρκεια ψησίματος διαφέρει ανάλογα με τα κιλά της γαλοπούλας. Την ψήνουμε μια 1 ώρα παραπάνω από τα κιλά της. Την τελευταία ώρα ανεβάζουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 200ο C και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να κοκκινίσει.

Αν δούμε ότι η γαλοπούλα έχει πάρει περισσότερο χρώμα από την μια πλευρά την γυρνάμε ελαφρός για να κοκκινίσει και από την άλλη πλευρά.

Κατά την διάρκεια του ψησίματος ανοίγουμε ανά διαστήματα το φούρνο και αλείφουμε την γαλοπούλα με το μίγμα που κάναμε από την μαργαρίνη, το χυμό πορτοκαλιού και το χυμό λεμονιού με ένα πινέλο. Έτσι η πέτσα την δεν θα σκάσει και τα πάρει ένα λείο γυαλιστερό ροδοκόκκινο χρώμα.
 

Για τη γέμιση


Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο και το αφήνουμε να κάψει. Χαμηλώνουμε την φωτιά και σοτάρουμε τα κουκουνάρια και στην συνέχεια σοτάρουμε και τα κάστανα.

Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε τις 6 κουταλιές βούτυρο να κάψουν και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά. Ρίχνουμε το ζωμό κρέατος και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά. Τέλος ρίχνουμε τις 2 ½ κούπες νερό το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει για 20 περίπου λεπτά. Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε τα κουκουνάρια, τα κάστανα και το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι και ρίχνουμε την κανέλα.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη.
 

Για τις πατάτες


Σε ένα πυρέξ κόβουμε τις πατάτες σε σχήμα κυδωνιού.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την ρίγανη ώστε να ομογενοποιηθούν.

Περιχύνουμε το μίγμα πάνω στις πατάτες και τα ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε από πάνω με την ρίγανη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 1 ώρα και 30 λεπτά.