599

Συνταγές

33295

Προβολές

8422

Επισκέψεις (28.08.2015 - 28.09.2015)

Rss feed

Παρασκευή βρόσιμης ελιάς (μαύρης)

προβολές
Μερίδες:
1
Συνολικός χρόνος:
20' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας:
Εύκολη
  • ελιές μαύρες
  • αλάτι
  • ξινό
  • λεμόνι
  • λάδι
  • ξίδι
  • βάζα
print

Παρασκευή άλμης

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 8 ποτήρια νερό, ¾ του ποτηριού αλάτι χοντρό, ένα κουταλάκι ξινό και δύο κουτάλιες της σούπας ζάχαρη κοφτές. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί το αλάτι, το ξινό και τη ζάχαρη. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε την άλμη για 10 λεπτά, την αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν την τοποθετούμε στα βάζα. (Η άλμη παρασκευάζεται και τοποθετείται στα βάζα την ημέρα που θα ξεπικρίσουν οι ελιές.) 
  

Παρασκευή και τοποθέτηση στα βάζα

Πλένουμε καλά τις μαύρες ελιές. Τις τοποθετούμε μέσα σε μια κούπα μεγάλη και τη γεμίζουμε με νερό (ώστε να σκεπάζονται). Το νερό το αλλάζουμε κάθε 24 ώρες για 15 έως 20 μέρες, (από την 15 μέρα και μετά δοκιμάζουμε τις ελιές για να δούμε αν έχουν ξεπικρίσει). Αφού ξεπικρίσουν τις τοποθετούμε μέσα σε αποστειρωμένα βάζα, (τα βάζα τα πλένουμε καλά και αφού τα στραγγίσουμε τα βάζουμε στο φούρνο στους 100 οC για 10 λεπτά) κατόπιν βάζουμε μια ροδέλα λεμονιού και γεμίζουμε το βάζο με άλμη ένα πόντο από το χείλος. Βάζουμε μια κουταλιά της σούπας ξίδι και λίγη ρίγανη. Συμπληρώνουμε λίγο λάδι και κλείνουμε καλά το καπάκι.

Βάζουμε ημερομηνία στο καπάκι και το ανοίγουμε για να φάμε μετά 3-4 βδομάδες.