599

Συνταγές

33295

Προβολές

8422

Επισκέψεις (28.08.2015 - 28.09.2015)

Rss feed

Πασχαλινό τσουρέκι

προβολές
Τεμάχια:
4
Θερμίδες:
738 / τεμάχιο
Xρόνος προετοιμασίας:
20' λεπτά
Xρόνος ψησίματος:
30' λεπτά
Xρόνος αναμονής:
150' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας:
Μέτρια
  • 1,5 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
  • 200 γρ. βούτυρο
  • ½ ποτήρι του νερού ηλιέλαιο
  • 650 γρ. ζάχαρη
  • 1φακελάκι μαχλέπι
  • 1φακελάκι κακουλέ
  • 1 βανίλια
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 ποτήρι του νερού γάλα
  • 7 αβγά
  • Λίγο φιλέ αμύγδαλο ή λίγο σουσάμι
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
 

Υλικά για μαγιά

  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 120 γρ. νωπή μαγιά
  • 250 γρ.αλεύρι για τσουρέκια
print
Σε μια λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό (όχι καυτό), προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι. Τα ανακατεύουμε να γίνουν χυλός και τα αφήνουμε σκεπασμένα (με μια πετσέτα) περίπου 30 λεπτά της ώρας να φουσκώσουν καλά.

Στο χρόνο αυτό βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί και διαλύουμε την ζάχαρη. Χτυπάμε στο μίξερ πρώτα τα ασπράδια των αβγών και χωριστά τους κρόκους. Ανακατεύουμε τους κρόκους και τα ασπράδια, βάζουμε τα μυρωδικά, το γάλα με την ζάχαρή χλιαρά.

Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκούβα, αδειάζουμε τη μαγιά που έχουμε ετοιμάσει και τα υπόλοιπα υλικά. Εν τω μεταξύ έχουμε λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε και το σπορέλαιο (να είναι καυτά).

Ζυμώνουμε τη ζύμη, ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το ζεστό βούτυρο και λάδι ώσπου να τελειώσει. Τα σκεπάζουμε με ένα τραπεζομάντηλο και από πάνω κουβέρτα, και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 2 ώρες.

Τα πλάθουμε σε πλεξούδες αλείφοντας με σπορέλαιο τον πάγκο και τα χέρια μας κάθε φορά που κολλάει η ζύμη. Τοποθετούμε τις πλεξούδες σε ταψί στο οποίο έχουμε βάλει λαδόκολλα. Αφήνουμε τις πλεξούδες και πάλι να φουσκώσουν (1/2 ώρα) και τις αλείφουμε με ασπράδι αβγού (ή με λίγο γάλα και κρόκο αν θέλουμε τα τσουρέκια μας να γίνουν πιο σκούρα.) πασπαλίζουμε με φιλέ αμύγδαλο ή σουσάμι.

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις για 1/2 ώρα ή 150 βαθμούς πάνω-κάτω στον αέρα για 25 λεπτά της ώρας. (δεν βάζουμε τις πλεξούδες κολλητά στο ταψί γιατί φουσκώνουν και θα κολλήσουν).
Καλή επιτυχία.

Σχετικές συνταγές