599

Συνταγές

33295

Προβολές

8422

Επισκέψεις (28.08.2015 - 28.09.2015)

Rss feed

Μπακαλιάρος Σκορδαλιά

προβολές
Μερίδες:
6
Xρόνος προετοιμασίας:
60' λεπτά
Xρόνος αναμονής:
1440' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας:
Μέτρια

Για το μπακαλιάρο

  • 1 κιλό παστό μπακαλιάρο φιλέτο
  • 1 ποτήρι σόδα ή μπύρα
  • 1 ποτήρι αλεύρι
  • 2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 2 κουτ. της σούπας ούζο
  • ελαιόλαδο μισό-μισό με ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
 

Για τη σκορδαλιά

  • 4 μεγάλες πατάτες
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • ½ κούπα καρύδια αλεσμένα
  • 5-6 σκελίδες σκόρδο
  • ½ λεμόνι
  • 4 κουτ. της σούπας λευκό ξύδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
print

Για το μπακαλιάρο

 
Παίρνουμε το παστό φιλέτο μπακαλιάρου και βγάζουμε προσεκτικά την πέτσα τραβώντας την από το κρέας (προσοχή την πέτσα την βγάζουμε πριν ξαλμυρίσουμε το μπακαλιάρο) και κατόπιν τον κόβουμε σε μερίδες.

Τα κομμάτια τα βάζουμε σε μια λεκάνη (αφού τα ξεπλύνουμε καλά από το αλάτι) και τα σκεπάζουμε με νερό. Το νερό το αλλάζουμε κάθε 3 ώρες περίπου για 24ώρες.

Κατόπιν βάζουμε τα κομμάτια σε μπόλικο χαρτί κουζίνας κάτω και πάνω για να τραβήξει τα υγρά.
 

Για το κουρκούτι

 
Σε ένα μπολ βάζουμε τη σόδα ή τη μπύρα, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το αυγό και το ούζο και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει χυλός.

Βάζουμε σε ένα τηγάνι μισό ελαιόλαδο και μισό ηλιέλαιο και αφού κάψει βάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου να τηγανιστούν, τα οποία έχουμε πρώτα βουτήξει καλά στο κουρκούτι.

Τα αφήνουμε να τηγανιστούν καλά από την μια πλευρά χωρίς να τα πειράξουμε και κατόπιν τα γυρνάμε για λίγη ώρα. Τα βγάζουμε όταν ροδίσουν. Σερβίρονται ζεστά.

 

Για τη σκορδαλιά

 
Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Τις βάζουμε στο μούλτι ή στο μίξερ και χτυπάμε. Προσθέτουμε τα αλεσμένα καρύδια, τα κοπανισμένα σκόρδα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε λίγο-λίγο το λάδι και το ξύδι μέχρι να γίνει ένας ωραίος πουρές.