599

Συνταγές

33295

Προβολές

8422

Επισκέψεις (28.08.2015 - 28.09.2015)

Rss feed

Σπανακοτυρόπιτα

προβολές
Μερίδες:
20
Xρόνος προετοιμασίας:
30' λεπτά
Xρόνος ψησίματος:
60' λεπτά
Xρόνος αναμονής:
60' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας:
Εύκολη

Για το φύλλο

  • ½ κιλό αλεύρι
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1 φλιτζάνι του καφέ λάδι
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • λίγο αλάτι


Για τη γέμιση

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 2 πράσα (μόνο το άσπρο)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
  • άνηθο
  • δυόσμο (λίγο)
  • 2 αυγά
  • 300γρ. τυρί φέτα
  • 1 φλιτζάνι του καφέ λάδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
print

Για το φύλλο

Τοποθετούμε σε μία λεκάνη το αλεύρι ανοίγουμε μία τρύπα στη μέση ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι και λίγο λίγο το νερό καθώς ζυμώνουμε. Αφού το ζυμώσουμε καλά το αφήνουμε σκεπασμένο με μία πετσέτα για να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα. Έπειτα, τη χωρίζουμε σε 6 μπάλες ίσου μεγέθους αλευρώνουμε καλά τον πάγκο εργασίας και το ζυμάρι και ανοίγουμε τα φύλλα μας με έναν πλάστη.
 

Για τη γέμιση

Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι, το ζεματάμε (ελάχιστα) σε αλατισμένο νερό. Το αφήνουμε σε ένα τρυπητό σκεύος να στραγγίσει καλά και το κόβουμε.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι, ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα και τα σοτάρουμε καλά. Στο τέλος προσθέτουμε το σπανάκι και τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε καλά και αφού κρυώσει η γέμιση βάζουμε το τυρί και τα αυγά χτυπημένα.

Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί, στρώνουμε κάτω τα φύλλα που έχουμε ανοίξει. Στη μέση στρώνουμε τη γέμιση και από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα.

Όταν απλώνουμε ένα φύλλο το αλείφουμε με λάδι.

Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και πασπαλίζουμε με λίγο νερό (για να γίνει πιο τραγανό).

Ψήνουμε στους 170οC για μια ώρα περίπου.