599

Συνταγές

33295

Προβολές

8422

Επισκέψεις (28.08.2015 - 28.09.2015)

Rss feed

Γαλακτομπούρεκο

προβολές
Μερίδες:
24
Xρόνος ψησίματος:
55' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας:
Εύκολη
  • 450 γρ. φύλλο κρούστας το πολύ λεπτό
  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδος

Για την κρέμα

  • 5 αυγά
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 βανίλιες
  • 1 λίτρο γάλα
  • μισό ποτήρι ζάχαρη
  • ξύσμα από ένα λεμόνι

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 1½ κούπα νερό
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
print

Για το σιρόπι

 
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη και περιμένουμε να βράσει. Από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει, το βράζουμε για 10 λεπτά και έπειτα το αποσύρουμε για να κρυώσει.
 

Για την κρέμα

 
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη και 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σιγοβράσει. Σε ένα μπόλ βάζουμε τα αυγά, τις βανίλιες, το σιμιγδάλι και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε αυτό το μείγμα μέσα στο μείγμα που φτιάξαμε με το γάλα, τη ζάχαρη και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
 

Για τα φύλλα

 
Λιώνουμε τα 200 γρ. βούτυρο.

Σε ένα βουτυρωμένο ταψί βάζουμε ένα φύλλο και βουτυρώνουμε με το πινέλο, φύλλο και βουτύρωμα. Ακριβώς την ίδια διαδικασία ακολουθούμε για τα 6 φύλλα που βάζουμε από κάτω, τα οποία τα τοποθετούμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να περισσεύουν για να μπορούμε να το κλείσουμε. Στη συνέχεια βάζουμε την κρέμα και προσθέτουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, ένα-ένα βουτυρώνοντας κάθε φορά.

Κλείνουμε ένα-ένα τα φύλλα στο ταψάκι, έτσι ώστε να μπουν μέσα, βουτυρώνοντας τα σημεία που περίσσευαν από το ταψί. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε καλά το γαλακτομπούρεκο.

Έπειτα ραντίζουμε με νερό το γαλακτομπούρεκο για να μην σηκωθούν τα φύλλα και το ψήνουμε στο φούρνο πάνω-κάτω στους 180οC για 55-60 λεπτά.

Μόλις το βγάζουμε από το φούρνο, περιχύνουμε το γαλακτομπούρεκο με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε να ρουφήξει.

Το μυστικό μας

 
Το βούτυρο είναι πολύ σημαντικό για την νοστιμιά του. Για αυτό το λόγο επιλέγουμε βούτυρο γάλακτος.